Akce řopík, pro letošek plán splněn!

Jakub Mikolášek 09.09.2023

V pátek 8. září vyrážela z Mladé Boleslavi úderná skupina členů naší Jednoty s důležitým posláním. Na poslední letošní plánované brigádě před námi stál zodpovědný úkol – opatřit řopík po dosavadních sanačních úpravách venkovním nátěrem. Vybaveni všemožnou technikou jsme v odpoledních hodinách dorazili na místo určení a provedli finální tlakové mytí venkovní omítky, penetraci a drobné úpravy posledních detailů.

Sobotní dopoledne, posíleni ještě o Honzu Žabku, jsme se seznámili s vybranou technologií a nanesli 1. vrstvu fasádního nátěru. Nejzodpovědnější činnosti se chopil br. předseda, který v sobě nezapřel bývalého elitního modeláře. My ostatní jsme se starali o kontinuální průběh prací, zásobování a drobné opravy. Po poledni jsme, spokojeni s prozatímním výsledkem, provedli prohlídku pevnostní linie nad řopíkem, v místech kde se zanedlouho očekává ražba tunelu „Opevnění“ v trase dálnice D 11. Přesunuli jsme se na nedalekou chalupu br. předsedy v Bobru u Žacléře, která se nám stala naší víkendovou základnou, a i zde jsme přiložili ruku k dílu při drobných opravách. Večer jsme pak strávili posezením u grilování a nemohla chybět ani projekce tradiční Uloupené hranice.

V neděli se program opakoval a řopík obdržel druhou vrstvu nátěru. Následovalo finální zhodnocení, úklid a ústup zpět do našich domovů. Počasí nám celý víkend i krátce po něm přálo, takže podmínky pro aplikaci byly ideální a věříme ve zdárný výsledek, o němž se přesvědčíme až po zátěžové zkoušce v podobě nadcházející zimy. No a onen výsledek našeho letošního snažení můžete zhodnotit na fotografiích. Přes zimu budeme postupně připravovat rekonstrukční práce pro příští rok, kdy bychom se chtěli vrhnout na interiér objektu a příslušené vybavení.

Třetí letošní brigády se zúčastnili bratři Juřena, Kratochvíl, Mikolášek, Pelc a Pilvousek, spolu s Honzou Žabkou a za občasného doprovodu br. Vašaty.

Řopíku Zdar!